Wat kan er na de behandeling gebeuren?

Na de behandeling is het gebruikelijk dat er wat bloed bij de urine zit. Soms is dit weinig maar soms is het ook wat meer. De gehele plas kan rood zijn. Ook kan het zijn dat het plassen enigszins gevoelig is of dat u pijn in de zij hebt. Het is normaal dat u op de plaats waar de vergruizing heeft plaatsgevonden een gevoeliger plek in de flank bemerkt. Soms is er ook pijn onderin de buik.  Deze pijn kan zeer heftig zijn en zelfs met aanvallen (kolieken) gepaard gaan.


Voor dat geval heeft u van uw uroloog een recept met pijnstillende medicatie gekregen. U kunt bij zo’n aanval een zetpil Diclofenac van 50 of 100 mg nemen en het effect van deze zetpil afwachten. Wij adviseren na 30 minuten opnieuw te beoordelen hoe het met de pijn is. Is de pijn nog steeds in alle hevigheid aanwezig, dan kan een tweede zetpil worden ingebracht en vervolgens weer 30 minuten worden afgewacht. Mocht na 2 zetpillen en twee keer 30 minuten wachten geen verbetering van de aanvalsgewijze pijn optreden, dan dient u zich in verbinding te stellen met uw behandelend uroloog voor eventuele klinische behandeling van uw koliekaanvallen. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw huisarts.

 

Koliekaanvallen treden in minder dan 10% van de gevallen na vergruizing op maar kunnen een zeer vervelende uiting zijn van het lozen van vergruisde steendeeltjes.

 

In de meeste gevallen gaat steenlozing gepaard met wat irritatieklachten die bestaan uit een toegenomen plasfrequentie of wat bloedbijmenging bij de urine.

 

Veel patiënten merken, wanneer ze er op letten, dat er gruis wordt uitgeplast. Soms wordt ook helemaal niets opgemerkt en blijkt toch dat de steen vergruisd is en uitgeplast wordt. Of na de behandeling wel of geen klachten, bloedplassen of aanvallen optreden, zegt niets over het effect van de behandeling.